Εσπρέσο κατά καρκίνου του προστάτη

Τα εκχυλίσματα που περιέχουν καφεΐνη μειώνουν σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018


Εσπρέσο κατά καρκίνου του προστάτη

Τρία φλιτζάνια καφέ, παρασκευασμένα με ιταλικό τρόπο - υψηλή πίεση, πολύ υψηλή θερμοκρασία νερού και χωρίς φίλτρα - μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά περισσότερο από 50%.

Έρευνα από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Πρόληψης της Ιταλίας, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ρώμης, έδειξε πως ο εσπρέσο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Η αντικαρκινική δράση επιβεβαιώθηκε από εργαστηριακά πειράματα.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 7.000 άνδρες, κάτοικοι της περιοχής Molise, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν, κατά μέσο όρο, επί τέσσερα χρόνια.

“Αναλύοντας τις συνήθειες κατανάλωσης καφέ και συγκρίνοντάς τες με τις περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη που εμφανίστηκαν με την πάροδο του χρόνου, παρατηρήσαμε καθαρή μείωση του κινδύνου, 53% σε όσους έπιναν περισσότερα από τρία φλιτζάνια την ημέρα”, σχολίασε ο επικεφαλής συγγραφέας George Pounis.

Η ερευνητική ομάδα έλεγξε εκχυλίσματα που περιείχαν καφεΐνη και άλλα που δεν περιείχαν. Μόνο οι πρώτες μείωσαν σημαντικά τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, καθώς και την ικανότητά τους να κάνουν εγκαθίστανται σε άλλα σημεία του σώματος.

Καφεΐνη

Η Maria Benedetta Donati, επικεφαλής του Εργαστηρίου Μεταφραστικής Ιατρικής σημειώνει πως “οι παρατηρήσεις για τα καρκινικά κύτταρα μάς επιτρέπουν να πούμε ότι το ευεργετικό αποτέλεσμα που παρατηρείται μεταξύ των 7.000 συμμετεχόντων πιθανότατα οφείλεται στην καφεΐνη και όχι στις πολλές άλλες ουσίες που περιέχονται στον καφέ".

Η προετοιμασία του καφέ με αυστηρά ιταλικό τρόπο (υψηλή πίεση, πολύ υψηλή θερμοκρασία νερού και χωρίς φίλτρα) είναι διαφορετική από εκείνη που ακολουθείται σε άλλες χώρες και μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη συγκέντρωση βιοδραστικών ουσιών.

Το εύρημα αυξάνει το ενδιαφέρον για διερεύνηση αυτής της πτυχής. Ο καφές είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ιταλικού τρόπου ζωής και όχι μόνον...

Πηγή: Εσπρέσο κατά καρκίνου του προστάτη