Τα καθυστερημένα γεύματα αυξάνουν τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού

Εάν παίρνετε το δείπνο σας λίγο πριν από τις 9 μ.μ. ή το τελευταίο σας γεύμα είναι τουλάχιστον 2 ώρες πριν πάτε για ύπνο, έχετε λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018


Τα καθυστερημένα γεύματα αυξάνουν τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που τρώνε μετά τις 10 το βράδυ ή λίγο πριν πάνε για ύπνο, ο κίνδυνος των δύο τύπων καρκίνου μειώνεται κατά 20%. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) βρήκαν τον συσχετισμό αυτό σε μια μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer.

Προηγούμενες μελέτες εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του τύπου των τροφίμων (κόκκινο κρέας, φρούτα και λαχανικά) και του καρκίνου και λιγότερο το διατροφικό δείγμα. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 621 άτομα με καρκίνο του προστάτη και 1.205 με καρκίνο του μαστού, καθώς και από 872 άνδρες και 1.321 γυναίκες ως ομάδα ελέγχου. Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να καταγράψουντις συνήθειες φαγητού και ύπνου, τον χρόνο γεύματος και τον χρονότυπό τους.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες έπρεπε να δηλώσουν εάν τηρούσαν τις συστάσεις πρόληψης κατά του καρκίνου. Κανείς δεν είχε εργαστεί προηγουμένως σε σύστημα με βάρδιες, το οποίο είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου - ειδικά καρκίνο του μαστού και προστάτη ( International Journal of Cancer 2015, European Journal of Epidemiology 2018). Ωστόσο, η μεγαλύτερη μελέτη απέτυχε να επιβεβαιώσει τη σχέση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και της εργασίας με βάρδιες ( Journal of the National Cancer Institute 2016).

Ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη αυξήθηκε κατά 26% σε αυτούς που έτρωγαν λίγο πριν πάνε για ύπνο (αναλογία πιθανότητας = 0,74, 0,55-0,99). Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξήθηκε στην ίδια περίπτωση κατά 16% (OR = 0,84, 0,67-1,06). Οι ερευνητές βρήκαν όφελος στους συμμετέχοντες που έτρωγαν το τελευταίο γεύμα τους πριν τις 9 μ.μ. και όχι μετά τις 10 μ.μ. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα ήταν για εκείνους που ανήκαν στους πρωινούς τύπους και σε αυτούς που ακολούθησαν τις συστάσεις πρόληψης του καρκίνου (OR = 0,66 και 0,65, αντίστοιχα).

Πηγή: Τα καθυστερημένα γεύματα αυξάνουν τον καρκίνο του προστάτη και του μαστού