Αλκοόλ στην εφηβεία και μελλοντικός κίνδυνος για καρκίνο προστάτη

Η κατανάλωση τουλάχιστον 7 ποτών την εβδομάδα στην εφηβεία συνδέθηκε με 3,2 φορές πιθανότητες υψηλού βαθμού καρκίνου στον προστάτη σε σύγκριση με μη πότες.

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018


Αλκοόλ στην εφηβεία και μελλοντικός κίνδυνος για καρκίνο προστάτη

Σε σύγκριση με άντρες που δεν πίνουν αλκοόλ, άντρες που κατανάλωναν τουλάχιστον 7 ποτά την εβδομάδα στην εφηβεία είχαν τριπλάσιο κίνδυνο να διαγνωστούν με κλινικά σημαντικό καρκίνο προστάτη, έδειξε έρευνα.

Η έρευνα, με επικεφαλής την Emma Allott, του University of North Carolina at Chapel Hill, δημοσιεύτηκε στο Cancer Prevention Research.

Αξιολογήθηκαν στοιχεία 650 αντρών που υποβλήθηκαν σε βιοψία προστάτη μεταξύ Ιανουαρίου 2007 και Ιανουαρίου 2018.

Οι συμμετέχοντες δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό καρκίνου προστάτη και η ηλικία τους ήταν μεταξύ 49 και 89 ετών.

Ποσοστό 54% δεν ήταν λευκοί. Συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το μέσο αριθμό ποτών που κατανάλωναν σε εβδομαδιαία βάση κάθε δεκαετία της ζωής τους.

Η ανάλυση έδειξε ότι η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ στις ηλικίες 15-19 ετών δεν συνδεόταν γενικά με καρκίνο προστάτη.

Η κατανάλωση τουλάχιστον 7 ποτών την εβδομάδα σε αυτή την ηλικία συνδέθηκε με 3,2 φορές πιθανότητες υψηλού βαθμού καρκίνου στον προστάτη σε σύγκριση με μη πότες.

Παρόμοιες σχέσεις παρατηρήθηκαν σε όσους κατανάλωναν τουλάχιστον 7 ποτά την εβδομάδα στις ηλικίες 20-29, 30-39, και 40-49, οδηγώντας σε πιθανότητες κατά 3.14, 3.09, και 3.64 φορές για υψηλού βαθμού καρκίνο προστάτη σε σύγκριση με τους μη πότες.

Πηγή: Αλκοόλ στην εφηβεία και μελλοντικός κίνδυνος για καρκίνο προστάτη