Διάγνωση του Καρκίνου του Προστάτη

Εάν πιστεύετε ότι έχετε κάποια από συμπτώματα τα που θα μπορούσαν να προκληθούν από τον καρκίνο του προστάτη, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Εάν πιστεύετε ότι έχετε κάποια από συμπτώματα τα που θα μπορούσαν να προκληθούν από τον καρκίνο του προστάτη, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Δεν υπάρχει ενιαία, οριστική εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη, έτσι γιατρός σας θα συζητήσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των διαφόρων εξετάσεων μαζί σας ώστε για να αποφευχθεί η άσκοπη αγωνία.

Ο γιατρός σας είναι πιθανό να:

 • Ζητήσει εξέταση ούρων για να τον έλεγχο πιθανής μόλυνσης,
 • να πάρει ένα δείγμα αίματος για τον έλεγχο του επίπεδο του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA),
 • να εξετάσει τον προστάτη σας (δακτυλική εξέταση).
Διάγνωση του καρκίνου του προστάτη
Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του PSA

Εξέταση PSA

Το PSA είναι μια πρωτεΐνη που παράγεται από τον αδένα του προστάτη. Όλοι οι άνδρες έχουν μια μικρή ποσότητα PSA στο αίμα τους η οποία αυξάνεται με την ηλικία.

Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να αυξήσει την παραγωγή του PSA, και έτσι μια εξέταση PSA αναζητά αυξημένα επίπεδα του PSA στο αίμα που μπορεί να είναι ένα σημάδι της κατάστασης στα αρχικά της στάδια.

Ωστόσο, οι εξετάσεις του επιπέδου PSA δεν αποτελούν κύριο εργαλείο διάγνωσης για τον καρκίνο του προστάτη. Οι περισσότεροι άνδρες που έχουν καρκίνο του προστάτη δεν έχουν αυξημένα επίπεδα PSA. Περισσότερο από το 65% των ανδρών με αυξημένα επίπεδα PSA δεν έχουν καρκίνο, καθώς τα επίπεδα του PSA αυξάνονται σε όλους τους άνδρες, καθώς γερνούν.

Δακτυλική εξέταση (DRE)

Το επόμενο βήμα είναι μια DRE, η οποία μπορεί να γίνει από τον γιατρό σας.

Κατά τη διάρκεια μιας DRE, ο γιατρός σας θα εισάγει ένα δάχτυλο (με γάντια και λιπαντικό) στον πρωκτό. Το ορθό είναι κοντά στο προστατικό αδένα, έτσι ο γιατρός σας μπορεί να ελέγξει και να αισθανθεί αν η επιφάνεια του αδένα έχει αλλάξει. Αυτή η εξέταση μπορεί να κάνει τον ασθενή να αισθάνεται λίγο άβολα, αλλά δεν θα πρέπει να είναι επώδυνη. Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να κάνει τον αδένα πιο σκληρό και ανώμαλο. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο καρκίνος δεν προκαλεί αλλαγές στον αδένα και μια δακτυλική εξέταση DRE μπορεί να μην είναι σε θέση να ανιχνεύσει τον καρκίνο.

Η δακτυλική εξέταση είναι χρήσιμη στο να αποκλείσει τη διεύρυνση του προστάτη που προκαλείται από την καλοήθη υπερπλασία του, η αίσθηση του αδένα αυτού είναι στέρεος και ομαλός.

Βιοψία

Η αξιολόγηση που θα κάνει ο γιατρός σας για την πιθανότητα να είναι καρκίνος του προστάτη θα βασίζεται σε έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων σας PSA, των αποτελεσμάτων της δακτυλικής εξέτασης (DRE) της ηλικία σας, του οικογενειακό ιστορικό και την εθνολογική σας ομάδα. Αν είστε σε κίνδυνο, τότε θα πρέπει να σας παραπέμψει στο νοσοκομείο για περαιτέρω εξετάσεις.

Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη εξέταση είναι ένα διορθικό υπερηχογράφημα καθοδηγούμενης βιοψίας (TRUS). Η βιοψία μπορεί επίσης να ληφθεί κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης κυστεοσκόπησης ή μέσω του δέρματος πίσω από τους όρχεις (περίνεο).

Κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας TRUS, ένας ανιχνευτής υπερήχων (ένα μηχάνημα που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να οικοδομήσει μια εικόνα από το εσωτερικό του σώματός σας) εισάγεται μέσα στο ορθό. Αυτό επιτρέπει στο γιατρό ή ειδικό νοσηλευτή για να δει ακριβώς πού να περάσει μια βελόνα μέσα από τον τοίχο του ορθού σας για να συλλέξει μικρά δείγματα ιστού από τον προστάτη σας.

Η διαδικασία μπορεί να είναι δυσάρεστη και μερικές φορές οδυνηρή, γι’ αυτό χορηγείται ένα τοπικό αναισθητικό για να ελαχιστοποιήσει οποιαδήποτε ενόχληση. Όπως και με οποιαδήποτε διαδικασία, μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές, όπως αιμορραγία και μόλυνση.

Αν και είναι πιο αξιόπιστο από ένα τεστ PSA, η βιοψία TRUS μπορεί να μην είναι τόσο επιτυχής. Μπορεί να χάσει έως και έναν στους πέντε καρκίνους, επειδή η θέση του καρκίνου είναι άγνωστη όταν πραγματοποιείται. Οι γιατροί μπορούν να δουν τον προστάτη χρησιμοποιώντας το υπερηχογράφημα, αλλά όχι και τον όγκο(ους), εάν υπάρχουν.

Μπορεί να χρειαστεί μια άλλη βιοψία, εάν τα συμπτώματά σας επιμένουν, ή το επίπεδο του PSA σας συνεχίζει να αυξάνεται. Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μαγνητική τομογραφία του προστάτη πριν από μια άλλη βιοψία.

Στην διορθηκή βιοψία μπορούν επίσης να βρουν μικρούς καρκίνους χαμηλού κινδύνου που δεν χρειάζονται θεραπεία, αλλά μπορεί να προκαλέσουν άγχος στον ασθενή. Πολλοί άνδρες επιλέγουν συχνά να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία που δεν μπορεί να τους ωφελήσει αλλά προκαλεί παρενέργειες, όπως ακράτεια και στυτική δυσλειτουργία.

Τα δείγματα του ιστού από τη βιοψία μελετούνται σε εργαστήριο. Από τα καρκινικά κύτταρα που συλλέγονται, μπορούν να μελετηθούν περαιτέρω για να δουν πόσο γρήγορα ο καρκίνος εξαπλώνεται. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως "στάσης και βαθμολόγηση" και βοηθά τους γιατρούς να αποφασίσουν ποια θεραπεία είναι η πλέον κατάλληλη.

Περαιτέρω εξετάσεις

Εάν υπάρχει σημαντική πιθανότητα ο καρκίνος να έχει εξαπλωθεί από τον προστάτη σε άλλα μέρη του σώματος, μπορεί να ζητηθούν περαιτέρω εξετάσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν:

Μια μαγνητική τομογραφία (MRI) ή αξονική τομογραφία (CT) - από αυτές οι σαρώσεις οικοδομείται μια λεπτομερή εικόνα από το εσωτερικό του σώματός.
Ένα σπινθηρογράφημα οστών - αυτό μπορεί να δείξει εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στα οστά. Μια μικρή ποσότητα βαφής που ακτινοβολεί εγχέεται στη φλέβα και συσσωρεύεται  σε τμήματα του οστού, όπου υπάρχουν πιθανές ανωμαλίες.

Έλεγχος PSA

Ο συστηματικός έλεγχος όλων των ανδρών για την μέτρηση των επίπεδων του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα στη διεθνή ιατρική κοινότητα.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό:

 • Τα αποτελέσματα των επιπέδων PSA είναι αναξιόπιστα και μπορεί να δείξουν καρκίνο του προστάτη, όταν δεν υπάρχει καρκίνος (ψευδώς θετικό αποτέλεσμα). Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνδρες έχουν συχνά επεμβατικές και μερικές φορές επώδυνες βιοψίες χωρίς κανένα λόγο. Επίσης, μέχρι το 15% των ανδρών με καρκίνο του προστάτη έχουν φυσιολογικά επίπεδα PSA (ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα), έτσι πολλές περιπτώσεις μπορεί να μην έχουν διαγνωσθεί.
 • Η εξέταση PSA μπορεί να βρει επιθετικό καρκίνο του προστάτη που χρειάζεται θεραπεία, αλλά μπορεί επίσης να βρει αργή ανάπτυξη του καρκίνου που δεν μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές ή να συντομεύσει τη ζωή. Μερικοί άνδρες μπορούν, επομένως, να αντιμετωπίσουν δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τη θεραπεία.
 • Η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη σε αρχικά στάδια μπορεί να είναι αποτελεσματική σε ορισμένες περιπτώσεις. Όμως, οι παρενέργειες των διαφόρων θεραπειών είναι δυνητικά τόσο σοβαρές ώστε οι άνδρες μπορούν να επιλέξουν να καθυστερήσουν τη θεραπεία μέχρι να είναι απολύτως απαραίτητη.
 • Αν και ο έλεγχος έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πιθανότητα ενός ανθρώπου να πεθάνει από καρκίνο του προστάτη, αυτό θα σήμαινε ότι πολλά άτομα δεν λαμβάνουν θεραπεία χωρίς λόγο.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί αν ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου θα παρέχει στους άνδρες περισσότερα οφέλη από ό, τι κακό.

Μια ευρωπαϊκή μελέτη έδειξε ότι οι θάνατοι από καρκίνο του προστάτη θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 20%, αν υπήρχε ένα πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, αλλά αυτό πρέπει να σταθμίζεται σε σχέση με τις επιβλαβείς συνέπειες των:

 • υπερδιάγνωσης - οι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με καρκίνο που ποτέ δεν θα προκαλέσει συμπτώματα ή και θάνατο κατά τη διάρκεια της ζωής τους
 • υπερθεραπεία - οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε θεραπεία χωρίς λόγο για όγκους που θα ήταν απίθανο να αποβούν επιζήμιοι

Βελτίωση της εξέτασης

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα επίπεδα του PSA μπορεί να είναι υψηλά σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, οι ερευνητές προσπαθούν να κάνουν το τεστ PSA, ή μια παραλλαγή αυτού, πιο ακριβή. Αυτό περιλαμβάνει κοιτάζοντας το πώς τα επίπεδα του PSA αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και τη σύγκριση του επιπέδου PSA με το μέγεθος του προστάτη.

Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης κατά πόσον νέες απεικονιστικές εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία, ή άλλες εξετάσεις αίματος και ούρων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποφασίζει ποιοι άνδρες με αυξημένο PSA θα πρέπει να έχουν μια βιοψία.

Πρέπει να κάνω μια εξέταση PSA;

Επειδή τα αποτελέσματα της εξέτασης PSA δεν είναι τόσο αξιόπιστα όσο οι γιατροί θα ήθελαν, απαιτούνται και άλλες εξετάσεις για τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Η εξέταση PSA δεν μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του προστάτη από μόνη της, και οι αλλαγές στα επίπεδα του PSA από μόνα τους δεν είναι ένας καλός λόγος για να ξεκινήσει τη θεραπεία.

Η εξέταση PSA είναι μια εξέταση αίματος που μπορεί να ανιχνεύσει τα πρώτα σημάδια της διεύρυνσης του προστάτη. Είναι η πιο συχνή αρχική εξέταση για τους άνδρες που ανησυχούν για καρκίνο του προστάτη.

Η εξέταση, η οποία μπορεί να γίνει με χειρουργική επέμβαση από τον γιατρό σας, μετρά το επίπεδο του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα σας.

Αυξημένα επίπεδα PSA

Η ποσότητα του PSA στο αίμα σας μετριέται σε νανογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο PSA αίματος (ng/ml). Τα επίπεδα PSA μπορεί να κυμαίνονται από λιγότερο από 1 ng/ml έως εκατοντάδες ng/ml.

Εάν είστε ηλικίας 50 έως 69, το επίπεδο του PSA σας θεωρείται αυξημένο αν είναι 3 ng/ml ή υψηλότερα.

Τα αυξημένα επίπεδα PSA στο αίμα σας μπορεί να είναι ένα σημάδι του καρκίνου του προστάτη, ωστόσο, άλλες συνθήκες, όπως μια υπερπλασία του προστάτη, ή προστατίτιδα, ή μια λοίμωξη του ουροποιητικού, μπορεί επίσης να προκαλέσει ένα αυξημένο επίπεδο PSA. (Υπάρχουν γνωστά ζητήματα με την ακρίβεια του τεστ PSA και τις πιθανές βλαβερές συνέπειες)

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της εξέτασης PSA

Πλεονεκτήματα

 • Μπορεί να εφησυχάσει ο ασθενής, αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι φυσιολογικά.
 • Μπορεί να διαγνώσουν την ένδειξη του καρκίνου πριν εμφανιστούν συμπτώματα.
 • Μπορεί να διαγνώσουν τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο, όπου η θεραπεία θα μπορούσε να αποτρέψει την εξάπλωση του καρκίνου.
 • Η εξέταση PSA μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του προστάτη κατά 21%.
 • Εάν η θεραπεία είναι επιτυχής, μπορείτε να αποφύγετε τους κινδύνους του προχωρημένου καρκίνου.
 • Σε περιπτώσεις προχωρημένου καρκίνου, η θεραπεία θα μπορούσε να παρατείνει την διάρκεια ζωής.

Μειονεκτήματα

 • Μπορεί να μην διαγνώσει τον καρκίνο και να δημιουργηθούν ψευδείς διαβεβαιώσεις.
 • Μπορεί να οδηγήσει σε άσκοπη ανησυχία και ιατρικές εξετάσεις, όταν δεν υπάρχει καρκίνος.
 • Δεν μπορεί να δείξει τη διαφορά μεταξύ αργής ανάπτυξης και ταχέως αναπτυσσόμενου καρκίνου.
 • Μπορεί να προκαλέσει άσκοπη ανησυχία, βρίσκοντας αργή ανάπτυξη του καρκίνου ο οποίος μπορεί ποτέ να μην προκαλέσει κανένα σύμπτωμα ή να συντομεύσει τη ζωή του ασθενούς.
 • Για να σωθεί μια ζωή από καρκίνο του προστάτη, 27 άνδρες θα πρέπει να διαγνωστούν με αυτόν.

Πριν την εξέταση

Πριν κάνετε μια εξέταση PSA, δεν πρέπει ο εξεταζόμενος να έχει:

 • ενεργό λοίμωξη του ουροποιητικού
 • εκσπερμάτωση τις τελευταίες 48 ώρες
 • ασκηθεί έντονα τις τελευταίες 48 ώρες και
 • είχε μια βιοψία του προστάτη στις τελευταίες έξι εβδομάδες

Κάθε ένα από αυτά μπορεί να δώσει ανακριβή επίπεδα PSA.

Τι συμβαίνει μετά τη εξέταση;

Υπάρχουν συνήθως τρεις κύριες επιλογές μετά από μια εξέταση PSA.

Ένα κανονικό επίπεδο PSA

Εάν το επίπεδο του PSA δεν αυξάνεται, θα είναι απίθανο να έχουν καρκίνο. Καμία άμεση δράση δεν είναι απαραίτητη, αν και ίσως χρειαστεί περαιτέρω εξετάσεις PSA στο μέλλον. Ωστόσο, η εξέταση PSA δεν είναι πάντα τόσο αξιόπιστη στην διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Ελαφρώς αυξημένα επίπεδα PSA

Τρεις στους τέσσερις άνδρες με αυξημένα επίπεδα PSA δεν θα έχουν καρκίνο του προστάτη. Εάν το επίπεδο του PSA του ασθενούς είναι ελαφρώς υψηλότερο από το κανονικό, τότε μάλλον δεν έχουν καρκίνο, αλλά ίσως χρειαστούν περισσότερες εξετάσεις PSA.

Αυξημένα επίπεδα PSA

Ένας στους τέσσερις άνδρες με αυξημένα επίπεδα PSA θα έχουν καρκίνο. Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο του PSA, το πιο πιθανό είναι να είναι ένα σημάδι του καρκίνου. Εάν το επίπεδο του PSA έχει αυξηθεί, ο γιατρός σας θα κανονίσει για σας να δει ένας ειδικός για περαιτέρω εξετάσεις για να μάθετε εάν έχετε καρκίνο του προστάτη. Μια εξέταση PSA από μόνη της δεν μπορεί να σας πει αν έχετε καρκίνο του προστάτη. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να κάνει μια δακτυλική εξέταση (DRE). Ωστόσο, σε έναν αδένα που η αίσθηση του είναι φυσιολογική δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν έχουν καρκίνο. Πολλοί πρώιμα στάδια του καρκίνου δεν μπορούν να ανιχνευθούν από έναν DRE, έτσι, ένα DRE δεν συνιστάται ως υποκατάστατο για τη εξέτασης PSA.

Ο γιατρός σας θα εξετάσει επίσης την ηλικία σας, θα καταγράψει το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, το εθνολογικό σας υπόβαθρο και τυχόν προηγούμενα αποτελέσματα της εξέτασης PSA.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, επιπλέον εξετάσεις PSA μπορεί να βοηθήσουν να γίνει η κατάσταση σαφέστερη αφού μπορεί να παρουσιάσουν οποιεσδήποτε αλλαγές.

Βασικά στατιστικά στοιχεία PSA

 • Περίπου το 15% όλων των ανδρών με φυσιολογικό επίπεδο PSA έχουν καρκίνο του προστάτη.
 • Τρεις στους τέσσερις άνδρες με αυξημένα επίπεδα PSA δεν έχουν καρκίνο του προστάτη.
 • Ένας στους τέσσερις άνδρες με αυξημένα επίπεδα PSA θα έχουν καρκίνο.
 • Οι βιοψίες δεν διαγιγνώσκουν έναν στους πέντε καρκίνους του προστάτη.

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην Ε.Ο.Ε. ή στον Ουρολόγο σας.

Βιβλιογραφία

 1. R. Siegel, E. Ward, O. Brawley, and A. Jemal, “Cancer statistics, 2011,” CA Cancer Journal for Clinicians, vol. 61, no. 4, pp. 212– 236, 2011.
 2. R. Etzioni, R. Cha, E. Feurer, and O. Davidov, “Asymptomatic incidence and duration of prostate cancer,” American Journal of Epidemiology, vol. 148, pp. 775–785, 1998.
 3. U. Fedeli, N. Alba, G. Ciccone, C. Galassi, and P. Spolaore, “Re: trends in radical prostatectomy rates,” Journal of the National Cancer Institute, vol. 99, no. 13, pp. 1052–1053, 2007.
 4. A. L. Potosky, B. A. Miller, P. C. Albertsen, and B. S. Kramer, “The role of increasing detection in the rising incidence of prostate cancer,” Journal of the American Medical Association, vol. 273, no. 7, pp. 548–552, 1995.
 5. M. R. Cooperberg, D. P. Lubeck, S. S. Mehta et al., “Time trends in clinical risk stratification for prostate cancer: implications for outcomes (data from CaPSURE),” Journal of Urology, vol. 170, no. 6, pp. S21–S27, 2003.
 6. E. A. Heijnsdijk, A. der Kinderen, E. M. Wever, G. Draisma, M. J. Roobol, and H. J. De Koning, “Overdetection, overtreatment and costs in prostate-specific antigen screening for prostate cancer,” The British Journal of Cancer, vol. 101, no. 11, pp. 1833–1838, 2009.
 7. T. J. Polascik, J. M. Mayes, L. Sun, J. F. Madden, J. W. Moul, and V. Mouraviev, “Pathologic stage T2a and T2b prostate cancer in the recent prostate-specific antigen era: implications for unilateral ablative therapy,” The Prostate, vol. 68, no. 13, pp. 1380–1386, 2008.
 8. G. Draisma, R. Boer, S. J. Otto et al., “Lead times and overdetection due to prostate-specific antigen screening: estimates from the European randomized study of screening for prostate cancer,” Journal of the National Cancer Institute, vol. 95, no. 12, pp. 868–878, 2003.
 9. EAU–ESTRO–SIOG Guidelines on Prostate Cancer. Part 1: Screening, Diagnosis, and Local Treatment with Curative Intent. European Urology, August 2016, Published online: 26 August 20