Η πρόληψη και ο σωστός τρόπος ζωής με Καρκίνο του Προστάτη

Σε αντίθεση με πολλά άλλα είδη καρκίνου, οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη χειροτερεύουν σιγά-σιγά. Οι άνδρες μπορεί να ζουν για χρόνια χωρίς συμπτώματα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου (που δεν έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη) μπορεί να μη χρειάζονται θεραπεία.

Αν δεν έχουν συμπτώματα, ο καρκίνος του προστάτη θα πρέπει να έχει μικρή ή καμία επίδραση στην καθημερινές τους δραστηριότητες. Θα πρέπει να είναι σε θέση να εργαστούν, να φροντίζουν  για την οικογένειά τους, να συνεχίζουν τις συνήθεις κοινωνικές και ψυχαγωγικές τους δραστηριότητες και να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Ωστόσο, ίσως να ανησυχούν δικαιολογημένα για το μέλλον τους. Αυτό μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται άγχος ή κατάθλιψη και να επηρεάσει τον ύπνο τους.

Για να ελαττωθεί ο κίνδυνος Καρκίνου του Προστάτη, βοηθά το να ακολουθείτε μία χορτοφαγική, χαμηλή σε λιπαρά διατροφή, ή διατροφή που θυμίζει την παραδοσιακή ιαπωνική.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να καταναλώνετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3 (βλ. Ο ρόλος της διατροφής κατά του Καρκίνου του Προστάτη).

Οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου μπορεί να μη χρειάζονται θεραπεία
Για να ελαττωθεί ο κίνδυνος Καρκίνου του Προστάτη, βοηθά το να ακολουθείτε μία χορτοφαγική, χαμηλή σε λιπαρά διατροφή, ή διατροφή που θυμίζει την παραδοσιακή ιαπωνική

Η φιναστερίδη και η δουταστερίδη είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Η American Society of Clinical Oncology και η American Urological Association προτείνουν στους γιατρούς να συζητούν τα υπέρ και τα κατά των φαρμάκων αυτών με άνδρες ασθενείς που:

  • Έχουν τιμές ειδικού προστατικού αντιγόνου από 3 και κάτω
  • Κάνουν ετήσιες προληπτικές εξετάσεις για προστάτη
  • Δεν έχουν επιδείξει ακόμα τα σημάδια του καρκίνου του προστάτη

Βέβαια, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί με αυτή την παραίνεση, συνεπώς ο κάθε ασθενής θα πρέπει να αναλύσει την προσωπική του περίπτωση με τον θεράποντα Ιατρό του.

Όποιο και αν είναι το στάδιο του καρκίνου του προστάτη σας, προσπαθήστε να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο για να μπορέσει ο γιατρός σας να κάνει όσα χρειάζονται ώστε να μπορείτε να απολαύσετε και να περάσετε λίγο χρόνο με εκείνους που νοιάζονται για εσάς.

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Ουρολόγο σας.

Βιβλιογραφία

  1. Andriole GL, Crawford ED, Grubb RI 3rd, Buys SS, Chia D, Church TR, et al. Mortality results from a randomized prostate-cancer screening trial. N Engl J Med. 2009;360:1310-1319.
  2. Babaian RJ, Donnelly B, Bahn D, Baust JG, Dineen M, Ellis D, et al. Best practice statement on cryosurgery for the treatment of localized prostate cancer. J Urol. 2008;180:1993-2004.
  3. NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology: Prostate cancer. V.2.2009. Accessed June 2009.
  4. Schroder FH, Hugosson J, Roobol MJ, Tammela TL, Ciatto S, Nelen V, et al. Screening and prostate-cancer mortality in a randomized European study. N Engl J Med. 2009;360:1320-1328.
  5. Walsh PC, DeWeese TL, et al. Clinical practice: localized prostate cancer. N Engl J Med. 2007;357(26):2696-2705.
  6. Walsh PC. Chemoprevention of prostate cancer. N Engl J Med. 2010 Apr 1;362(13):1237-8.
  7. Wilt TJ, MacDonald R, et al. Systematic review: comparative effectiveness and harms of treatments for clinically localized prostate cancer. Ann Intern Med. 2008;148(6):435-448.