Θεραπεία του Καρκίνου του Προστάτη

Εάν βρεθεί πρώιμο καρκίνωμα του προστάτη, η θεραπεία που θα χορηγηθεί θα εξαρτηθεί από τις ατομικές σας περιστάσεις. Το είδος και το μέγεθος του καρκινώματος και η γενική υγεία του ασθενούς είναι μεταξύ των παραγόντων που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη σχετική λήψη απόφασης ως προς το σωστό τύπο θεραπείας.

Θεραπεία του καρκίνου του προστάτη

Εάν βρεθεί πρώιμο καρκίνωμα του προστάτη, η θεραπεία που θα χορηγηθεί θα εξαρτηθεί από τις ατομικές σας περιστάσεις. Το είδος και το μέγεθος του καρκινώματος  και η γενική υγεία του ασθενούς είναι μεταξύ των παραγόντων που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη σχετική λήψη απόφασης ως προς το σωστό τύπο θεραπείας.

Οι περισσότεροι τύποι θεραπείας, όπως η χειρουργική επέμβαση και η ακτινοθεραπεία, έρχονται με σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων στη στύση, στη γονιμότητα και προβλημάτων που σχετίζονται με την ουροδόχο κύστη.

Η θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ο κάθε ασθενής.

Για πολλούς άντρες η ενεργητική παρακολούθηση σε αντιπαραβολή  της «προσεκτικής αναμονής» θα σημαίνει παρατηρώ και προσέχω τον καρκίνο και την έναρξη της θεραπείας μόνο εάν ο καρκίνος δείξει σημάδια επιδείνωσης ή προκαλεί άλλα συμπτώματα.

Όταν η θεραπεία είναι απαραίτητη, ο στόχος είναι να θεραπεύσει ή να ελέγξει την ασθένεια, ώστε να μην ελαττώσει το προσδόκιμο ζωής και επηρεάσει την καθημερινότητα του ασθενούς όσο το δυνατόν λιγότερο.

Μερικές φορές, αν ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί, ο στόχος δεν είναι η θεραπεία, αλλά να παρατείνει τη ζωή και την καθυστέρηση των συμπτωμάτων.

Θεραπεία του καρκίνου του προστάτη
Η θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει ο κάθε ασθενής.

Η ομάδα θεραπείας του καρκίνου σας

Τα άτομα με καρκίνο θα πρέπει να φροντίζονται από μια διεπιστημονική ομάδα. Πρόκειται για μια ομάδα ειδικών που εργάζονται μαζί για να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα και θεραπεία. Η ομάδα αποτελείται συχνά από έναν χειρούργο ειδικό στον καρκίνο, ένα ογκολόγο (ειδικός στην ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία), έναν ακτινολόγο, παθολόγο, ακτινολόγο και εξειδικευμένο νοσηλευτή.

Άλλα μέλη μπορούν να περιλαμβάνουν ένα φυσιοθεραπευτή, διαιτολόγο και εργοθεραπευτή. Μπορεί επίσης ο ασθενής να έχει πρόσβαση σε κλινική ψυχολογική υποστήριξη.

Όταν η ομάδα αποφασίζει ποια θεραπεία είναι καλύτερη για τον ασθενή, εξετάζει:

 • το είδος και το μέγεθος του καρκίνου
 • τι βαθμό είναι
 • γενική κατάσταση της υγείας σας
 • εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Καλή φροντίδα προστάτη για τον καρκίνο

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Φροντίδας Αριστείας (NICE) έχει διατυπώσει συστάσεις σχετικά με τις θεραπείες που προσφέρονται στους άνδρες με τα τρία κύρια στάδια του καρκίνου του προστάτη:

 • εντοπισμένο καρκίνο του προστάτη (καρκίνος που είναι ακριβώς στον αδένα του προστάτη)
 • τοπικά προχωρημένο καρκίνο του προστάτη (καρκίνος που έχει εξαπλωθεί πέρα από την κάψα του προστάτη, αλλά εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένο με τον αδένα του προστάτη)
 • υποτροπιάζων καρκίνο του προστάτη (καρκίνος που έχει επιστρέψει μετά την θεραπεία του) και
 • μεταστατικό καρκίνο του προστάτη (καρκίνος που έχει εξαπλωθεί εκτός του προστάτη αδένα, χωρίς υπόλοιπα σύνδεση με το αρχικό καρκίνο στον αδένα του προστάτη).

Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου του προστάτη που έχει ο ασθενής, η ζωή του μπορεί να επηρεαστεί με διάφορους τρόπους.

Σε αντίθεση με πολλά άλλα είδη καρκίνου, οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη χειροτερεύουν σιγά-σιγά. Οι άνδρες μπορεί να ζουν για χρόνια χωρίς συμπτώματα.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη χαμηλού κινδύνου (που δεν έχει εξαπλωθεί πέρα από τον προστάτη) μπορεί να μη χρειάζονται θεραπεία.

Περίπου ένας στους πέντε άνδρες με καρκίνο του προστάτη έχουν ταχέως αναπτυσσόμενη καρκίνο. Οι άνδρες των οποίων ο καρκίνος είναι πιο πιθανό να εξαπλωθεί μπορεί να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε χειρουργική επέμβαση ή ακτινοθεραπεία, η οποίες έχουν ως στόχο να θεραπεύσουν τον καρκίνο.

Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες μπορεί να έχουν παρενέργειες.

Αν δεν έχουν συμπτώματα, ο καρκίνος του προστάτη θα πρέπει να έχει μικρή ή καμία επίδραση στην καθημερινές τους δραστηριότητες. Θα πρέπει να είναι σε θέση να εργαστούν, να φροντίζουν για την οικογένειά τους, να συνεχίζουν τις συνήθεις κοινωνικές και ψυχαγωγικές τους δραστηριότητες και να φροντίζουν τον εαυτό τους. Ωστόσο, ίσως να ανησυχούν δικαιολογημένα για το μέλλον τους. Αυτό μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται άγχος ή κατάθλιψη και να επηρεάσει τον ύπνο τους.

Εάν ο καρκίνος του προστάτη τους εξελίσσεται, μπορεί να μην είναι αρκετά καλά για να κάνουν όλα τα πράγματα που είχαν συνηθίσει να κάνουν. Μετά από μια εγχείρηση ή άλλη θεραπεία, όπως η ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία, μάλλον θα νιώθουν κουρασμένοι και χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν.

Αν έχουν προχωρημένο καρκίνο του προστάτη που έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματός τους, μπορεί να έχουν συμπτώματα που τους επιβραδύνει και να καθιστά δύσκολο να συνεχίσουν να κάνουν πράγματα όπως και πρίν. Μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν τις ώρες εργασίας τους ή να σταματήσουν να λειτουργουν φυσιολογικά.

Όποιο και αν είναι το στάδιο του καρκίνου του προστάτη σας, προσπαθήστε να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο για να μπορέσει ο γιατρός σας να κάνει όσα χρειάζονται ώστε να μπορείτε να απολαύσετε και να περάσετε λίγο χρόνο με εκείνους που νοιάζονται για εσάς.

Αυτές οι πληροφορίες προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας.
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Ουρολόγο σας.

Βιβλιογραφία

 1. R. Siegel, E. Ward, O. Brawley, and A. Jemal, “Cancer statistics, 2011,” CA Cancer Journal for Clinicians, vol. 61, no. 4, pp. 212– 236, 2011.
 2. R. Etzioni, R. Cha, E. Feurer, and O. Davidov, “Asymptomatic incidence and duration of prostate cancer,” American Journal of Epidemiology, vol. 148, pp. 775–785, 1998.
 3. U. Fedeli, N. Alba, G. Ciccone, C. Galassi, and P. Spolaore, “Re: trends in radical prostatectomy rates,” Journal of the National Cancer Institute, vol. 99, no. 13, pp. 1052–1053, 2007.
 4. A. L. Potosky, B. A. Miller, P. C. Albertsen, and B. S. Kramer, “The role of increasing detection in the rising incidence of prostate cancer,” Journal of the American Medical Association, vol. 273, no. 7, pp. 548–552, 1995.
 5. M. R. Cooperberg, D. P. Lubeck, S. S. Mehta et al., “Time trends in clinical risk stratification for prostate cancer: implications for outcomes (data from CaPSURE),” Journal of Urology, vol. 170, no. 6, pp. S21–S27, 2003.
 6. E. A. Heijnsdijk, A. der Kinderen, E. M. Wever, G. Draisma, M. J. Roobol, and H. J. De Koning, “Overdetection, overtreatment and costs in prostate-specific antigen screening for prostate cancer,” The British Journal of Cancer, vol. 101, no. 11, pp. 1833–1838, 2009.
 7. T. J. Polascik, J. M. Mayes, L. Sun, J. F. Madden, J. W. Moul, and V. Mouraviev, “Pathologic stage T2a and T2b prostate cancer in the recent prostate-specific antigen era: implications for unilateral ablative therapy,” The Prostate, vol. 68, no. 13, pp. 1380–1386, 2008.
 8. G. Draisma, R. Boer, S. J. Otto et al., “Lead times and overdetection due to prostate-specific antigen screening: estimates from the European randomized study of screening for prostate cancer,” Journal of the National Cancer Institute, vol. 95, no. 12, pp. 868–878, 2003.
 9. EAU–ESTRO–SIOG Guidelines on Prostate Cancer. Part 1: Screening, Diagnosis, and Local Treatment with Curative Intent. European Urology, August 2016, Published online: 26 August 20